Helsestatus på hundene, og hundeavl

04.03.2021

Så ble det ikke valpekull på Kaisa likevel.  

Jeg var forrige fredag i Tromsø og fikk øyelyst alle tre tispene våre. Bjørk og Kiowa ble øyelyst fri, mens Kaisa fikk en merknad på crd. Det er den mildeste formen for CEA, og det blir sagt at det ikke betyr noe for synet til Kaisa og det vil ikke forverre seg. Jeg valgte å avvente resultatet av blodprøven, men den viste seg som forventet at Kaisa er homozygot påvist genbærer av CEA, eller for å si det på godt norsk; affected. For å utdype det på godt nordnorsk: Søren klype og dobbelt fillern.

Jeg skulle selvfølgelig ha testet tidligere, men vi handlet i god tru. Hundene skal i utgangspunktet ha god helse. 

Den nye RAS-beskrivelsen for Border collie har noen innskjerpete krav for helse, i tillegg til krav om gjeterhundprøve før bruk i avl. Hunder som er CEA-affected skal ikke gå inn i avl, selv om de parres med hunder som er gentestet fri for CEA-gen. Vi ønsker å drive med et godt avlsarbeid på gjeterhundene våre, og følge kravene til helse og bruksegenskaper som vil komme i den nye RAS-en når den blir vedtatt.

For Kaisa sin del, så betyr det at vi endrer målsetningen litt. Hun blir værende og skal gjøre en kjempegod jobb som arbeidshund, samt at jeg skal se hvor langt vi kan komme i konkurransenivå på gjeterhundbanen.

Og vi har to flotte tisper som fremdeles kan være aktuell for avl om ei stund:

Bjørk, øyelyst fri, og gentestet carrier CEA (heterozygot genbærer). Hun må evt parres med en som er gentestet fri for genet for CEA.

Kiowa, øyelyst fri, og gentestet fri for genet for CEA.

Både Bjørk og Kiowa skal røntges i hofte og albueledd, samt tas gjeterhundprøver på før avl vurderes.