Årets fostertelling

04.03.2023

Årets kanskje mest spennende dag i sauefjøsen er her. Jeg hadde avtalt med vedkommende som skal sjekke antall foster at han skulle komme klokka sju. B-mennesket stilte klokka og skulle ha god tid. Men trur jeg glemte å sjekke om klokka ringer i helgene. Våknet med et rykk kvart på sju. Eller... det var vel egentlig fruen som røska i meg og sa vi hadde forsovet oss. Jaja, vi rakk det nå likevel.

Jeg var spent og gruet meg litt. Ultralyden på sauene er en foreløpig fasit på om vi har gjort ting rett i sauefjøset i høst og tidlig-vinteren. I fjor var snittet på gammelnorsk spælen for lavt; 1,4 foster i snitt på den rasen. Har vridd hodet (ikke bokstavlig selv om jeg hadde fortjent det noen ganger) for å finne årsaken. Og det jeg kom frem til er at sauene er mindre, slik at det var fysisk plass til flere i en langbinge sammenliknet med kvit spelen og grå trønder sauene. Men når jeg fôret lik mengde på hver langbinge, ble det kanskje litt knapt hvis man fordeler på antall hoder. Javel. Har irritert meg at jeg ikke klarte å resonere meg frem til det før etter fjorårets telling.

I år sørget jeg for at alle har hatt mere plass, og har tidlig slått og godt fortørket grovfôr, pluss tilskudd av kraftfôr på høsten. Så årets resultat ble jeg greit fornøyd med. 138 foster og et snitt på 1,82 foster per sau. To tomme påsettlam, 16 sau med 1 foster, 53 sau med 2 foster, 4 sau med 3 foster og 1 sau med 4 foster.

Fordelt på rasene:
Kvit spelsau: 18 sau og 30 foster gir et snitt på 1,7.
Grå trøndersau: 17 sau og 34 foster gir et snitt på 2,0.
Gammelnorsk spælsau: 32 sau og 57 foster gir et snitt på 1,8.
Gammelnorsk sau (villsau): 9 sau og 17 foster gir et snitt på 1,9.

Vi har hatt en jamn og fin stigning i antall foster fra 2019 da vi reduserte besetningen ganske mye og frem til i dag hvor vi har stabilisert oss med rundt 80 dyr i sauefjøset.

Da kan i grunnen bare våren komme,